樂古Nakuz

標題: 虎天王用後感與四天王齊聚評點 [打印本頁]

作者: 1314    時間: 20-3-2017 10:02
標題: 虎天王用後感與四天王齊聚評點

虎天王資料:
現時237級,
250麒麟及白虎完美轉職
裝備:天照套連戒,+5盤古S
配點:全體力
用後感:虎天無疑係改版後最熱門的傭兵,當然每次出新天王都會成為新焦點,虎天在改版之前受到極力追捧,但使用後感覺並非如此誇張,對於使用過唔同天王既玩家,比較起黎虎天威力算係中規中矩,打怪升級算係不錯的選擇,至於打王及實用性卻有D強差人意。

優勢:
1.技能範圍廣,約雀天1.5倍,範圍呈扇形,後面比前面寬
2.體力配點,可以谷戰,戰力接近同等麒麟
3.對部分怪不良狀態免疫,打冰城十分好用
4.谷戰能力高,技能威力配點為體力
5.轉職更快,對比雀,龍,玄武,神獸白虎升級更為快捷

缺點:
1.輸出一般,打王頗為吃力
2.施技距離較短,打怪要走前,因此有免疫及使用盤古顯得更為重要,打王走近略欠安全性,尤其係對付蒙古新怪
3.施技速度較慢,虎天出技3次時間,玄天5次,雀天4次
4.後期耗魔頗多,耗魔公式為等級+50
5.而玄天有冰封,龍天有暈厥,雀天有灼傷的情況下,虎天是唯一沒有附加狀態特性的天王,原本的減速也被刪除了,應該係遊戲商為平衡所作的決定。
6.外形:全型似中年肥胖大叔,傭兵欄似異形

特性點:
狂風:每加一點,技能風龍扇攻擊力提高10%,最高為100% (這點輸給雀天每點15%,最高為150%)

撞擊:官方翻譯錯誤為暈厥機率,其實+plazz+ ching既解譯先為正確,應係扣打抗,受到第1hit攻擊後,其後就開始扣抗,但效果並不明顯,約提高傷害1%,遠不及其狂風特性每點加攻10%,所以建議先點暴狂風。

四大天王比較:
1.傷害輸出:(假設250麒麟輸出為1)
玄天:3, 雀天:2.1 , 虎天:1.8,龍天:1.4
2.技能範圍:
虎天>雀天>龍天>玄天
3.施技距離:
雀天>玄天=龍天>虎天
4.施技速度:
玄天>雀天>龍天>虎天
5.多用途性:
龍天>玄天>雀天=虎天
6.谷戰:
虎天>雀天>玄天>龍天

經過一年四大天王先至出齊相聚,個人覺得遊戲商今次編改出既四大天王能力,比起當初剛出神獸時,算係平衡得吾錯,基本上每個天王都有自己的優點及用途,遊戲商或許有機會舊技重施出天王武器,趁機大撈一筆,到時四大天王平衡或許又會被打破,能力也會被重新編寫。

作者: E~W~R    時間: 20-3-2017 10:25
很好的分享! 原來是翻譯錯 仲以為係佢俾左舊版我地
作者: foolruner    時間: 20-3-2017 10:33
早我一步
作者: +plzza+    時間: 20-3-2017 11:08
虎天佢會推後 只要掌握好距離 其實都唔洗走好前

佢特性改過三次啦 一開始係暈 跟住加傷變減速 最後而家變扣抗

愈改愈廢 之前15%暈 差唔多係暈住打怪 但係傷唔高

後尾改高左差唔多2倍傷 變左減速 呢個版真心sm

可能太強 所以佢唔知點搞好就求其比個扣抗佢算
作者: arhoronald    時間: 20-3-2017 11:33
雀天我記得劫火唔係每點15%,
如果我沒記錯好似頭9lv都係加10%
最後一點90%升到150
有錯請指出感謝
作者: 小妍~    時間: 20-3-2017 12:05
改到廢哂 第2招技..
作者: 1314    時間: 20-3-2017 12:10
+plzza+ 發表於 20-3-2017 11:08

佢特性改過三次啦 一開始係暈 跟住加傷變減速 最後而家變 ...

虎天改廢前的確屈,可以企定定比虎天推
作者: 1314    時間: 20-3-2017 12:13
arhoronald 發表於 20-3-2017 11:33
雀天我記得劫火唔係每點15%,
如果我沒記錯好似頭9lv都係加10%
最後一點90%升到150

感謝指正!雀天出左好耐,都唔太記得,不過特性點上限是150%攻擊是確定的
作者: arhoronald    時間: 20-3-2017 13:06
有沒做過測試? 最後一係60%傷同-15抗   一係100%傷同-6抗
我覺得9抗同40%傷
好似9抗勁d
作者: +plzza+    時間: 20-3-2017 13:27
arhoronald 發表於 20-3-2017 13:06
有沒做過測試? 最後一係60%傷同-15抗   一係100%傷同-6抗
我覺得9抗同40%傷
好似9抗勁d ...

打王MAYBE係 如果普通練級應該差距不大
作者: arhoronald    時間: 20-3-2017 13:31
+plzza+ 發表於 20-3-2017 13:27
打王MAYBE係 如果普通練級應該差距不大

打冰肥以上既怪應該會feel到個個9抗既重要
作者: 淚無情    時間: 20-3-2017 15:33
其實。。。有冇人做下對比  打王  拍片  每次見到呢d post好冇引
作者: 淚無情    時間: 20-3-2017 15:46
各有各特點。。。計龜天打王快  清怪 要時間 。。。
作者: Cyfloel    時間: 20-3-2017 15:59
想問下傷害比較嘅base,即係馬,係指有武定冇武馬?
作者: ~如果~    時間: 20-3-2017 16:25
Cyfloel 發表於 20-3-2017 15:59
想問下傷害比較嘅base,即係馬,係指有武定冇武馬?

呢個比較一定有武馬 冇武馬點只咁低
不過新合個D 建議揀虎天/玄天黎合 (個人意見,唔包將來有武器既天王)
龍天其實搵個位轉多隻申/花3 就已經夠做任 天BOSS任又可以靠青龍/版3/花3黎做 天地怪又唔見得真係好升 好多時都係打返冰肥
至於雀天 其實清怪打王都OK 但暴走 提婆遺海 都有D易死 但清怪時間都仲係佢最快 配齊項+火精較果仲理想
玄天就打王最勁 清怪速度其實唔差 只係招技範圍太細要禁好多下 但懶人勝在可以放龜出黎升LV 組隊龜天就更加正
虎天谷到戰 多血 聽講轉左225S 已經17XXXHP 5XXXMP 而且範圍大對暴走組隊場都有利 雖然聽講打王方面有點雞肋 但隻GAME 地BOSS其實唔勁(除左狼王之外) 所以問題不大
不過4隻天王本身都好好用 冇話邊隻真係差 打怪都係差個幾秒 但只可以帶一隻 我會揀虎/玄天 咁解
純粹個人意見 並無針對 有錯歡迎指證
作者: +plzza+    時間: 20-3-2017 16:38
淚無情 發表於 20-3-2017 15:33
其實。。。有冇人做下對比  打王  拍片  每次見到呢d post好冇引

我沒合雀天 比較唔到
作者: +plzza+    時間: 20-3-2017 16:43
arhoronald 發表於 20-3-2017 13:31
打冰肥以上既怪應該會feel到個個9抗既重要

YES 如果純粹升級既話 帶隻250念全傷就夠

如果真係想打BOSS就可以考慮轉抗
作者: +plzza+    時間: 20-3-2017 16:48
~如果~ 發表於 20-3-2017 16:25
呢個比較一定有武馬 冇武馬點只咁低
不過新合個D 建議揀虎天/玄天黎合 (個人意見,唔包將來有武器 ...

229 用天照套+介=5100MP 血我16408 (我馬虎都好低LV轉)
作者: arhoronald    時間: 20-3-2017 17:27
淚無情 發表於 20-3-2017 15:33

要做對比,真係要有一個250lv4天,跟住全陣有晒buff,再去到全圖做比較,
真係好難搵
作者: foolruner    時間: 20-3-2017 18:11
+plzza+ 發表於 20-3-2017 11:08

佢特性改過三次啦 一開始係暈 跟住加傷變減速 最後而家變 ...

我試不出會推後喔
作者: ~如果~    時間: 20-3-2017 18:32
arhoronald 發表於 20-3-2017 17:27
要做對比,真係要有一個250lv4天,跟住全陣有晒buff,再去到全圖做比較,
真係好難搵 ...

有齊加BUFF既話清怪應該首推 雀天>龍天>/=虎天>玄天  
但睇血同實用黎講 始終虎天先係地怪暴走首選 除非雀天都加返咁上下HP
玩雀天單升既話我覺得有項點都好D 玄天就要用明女 龍天就最好有朝凶 虎天睇落淨係台柱+佢都已經好夠
至於龍天 難於天地怪暴走就唔作評論
結論早合既話雀天/玄天真係一流 淨係合一隻既話 起碼升早虎天半年以上時間
但而家黎計一定合虎天著數D
作者: ~如果~    時間: 20-3-2017 18:34
+plzza+ 發表於 20-3-2017 16:48
229 用天照套+介=5100MP 血我16408 (我馬虎都好低LV轉)

16000血 爆抗既話 打D正正常常怪(唔計BOSS)都起碼頂到4-5下
但其他天王得5-6千血 最多頂到2下就玩完
作者: arhoronald    時間: 20-3-2017 18:38
~如果~ 發表於 20-3-2017 18:32
有齊加BUFF既話清怪應該首推 雀天>龍天>/=虎天>玄天  
但睇血同實用黎講 始終虎天先係地怪暴走首選  ...

我依家升緊虎天250再評論,始終未250同埋都未知加邊個特性打怪好
作者: ~如果~    時間: 20-3-2017 18:45
arhoronald 發表於 20-3-2017 18:38
我依家升緊虎天250再評論,始終未250同埋都未知加邊個特性打怪好

要到真正評天王既時候 應該都要等佢出埋D武 睇佢咩技 到時再揀會好D
廢事一陣 有D係扣抗 有D係加攻 個分別又唔同
作者: keung0258    時間: 20-3-2017 19:21
虎天暫時我試過係覺得下10勁D(即係加抗)
詳細升到250再試多次
但打勁怪黎講應該都係下10都係勁D

另外下10係由1加到上15(15倍), 上10就係10%加到100%(10倍)
曲線上都係下10有優勢, 詳情再試
作者: henryns    時間: 20-3-2017 19:36
巨商一向抗性最重要...爆抗同差5%爆抗2個世界
200陰同250陰
作者: 45661231    時間: 20-3-2017 19:45
咁虎天只打冰肥,應該上十定下十
作者: 1314    時間: 20-3-2017 22:20
keung0258 發表於 20-3-2017 19:21
虎天暫時我試過係覺得下10勁D(即係加抗)
詳細升到250再試多次
但打勁怪黎講應該都係下10都係勁D

就算扣抗15%,D怪本身閒閒地都270幾打抗,何來15倍呢?
作者: DeSA    時間: 20-3-2017 23:27
係出專武就快
作者: foolruner    時間: 21-3-2017 09:32
1314 發表於 20-3-2017 22:20
就算扣抗15%,D怪本身閒閒地都270幾打抗,何來15倍呢?

將「倍」字理解成「%」就能夠完美理解
作者: foolruner    時間: 21-3-2017 09:32

作者: hung@2010    時間: 21-3-2017 10:59
nice gpokdkf
作者: 1314    時間: 21-3-2017 13:55
foolruner 發表於 21-3-2017 09:32

他這樣不應該吧,不但自欺欺人還會誤導別的玩家
作者: foolruner    時間: 21-3-2017 17:35
1314 發表於 21-3-2017 13:55
他這樣不應該吧,不但自欺欺人還會誤導別的玩家

哦,反而是我看錯,他的說法是正確的。

他指的是點10點,等若點1點的多少倍

你留意一下,天王特性多數第七點效果都會提昇,第九點效果再次提昇
但虎天的威力點並沒有這樣,減抗卻是有的
作者: 1314    時間: 21-3-2017 17:56
foolruner 發表於 21-3-2017 17:35

都係要看傷害值來說話,下面如果對傷害值影響不大,第10點係1點的多少倍也視乎沒有太大作用,現在目前下面點了6下,總共加的傷害還不如上面加1點(打265%打擊抵抗怪既情況下),詳細要到時250重點再看
作者: 1314    時間: 21-3-2017 18:00
foolruner 發表於 21-3-2017 17:35

經大大你提醒第7點及第9點會有更多提升,不過官方今次翻譯錯誤,所以比較難測試,到時也只能比較一下上10下6,還是上6下10對打王或普通怪的分別了。
作者: 淚無情    時間: 21-3-2017 18:18
韓版有冇消息。。。天王武
作者: beasilter    時間: 21-3-2017 18:33
我無意中係某一個網睇到天王武器個樣 好似神獸武咁有二個型態
作者: 淚無情    時間: 21-3-2017 18:38
呢條片  打狼王https://youtu.be/sIxvnqakBOk 唔算差。。。。
作者: awco112233    時間: 26-3-2017 13:08
其實虎天都幾實用下 清得 谷得 就係打王差左D
作者: keung0258    時間: 28-3-2017 13:12

15倍係指緊由1lv特性升上10lv特性, 1%變成15%, 唔係講緊傷害提升15倍
作者: wilsonuy    時間: 3-4-2017 12:47
我想問雀天係咪比人減左攻速?
作者: jackiewong246    時間: 15-4-2017 22:30
nice gpokdkf
作者: 1314    時間: 19-4-2017 09:44
wilsonuy 發表於 3-4-2017 12:47
我想問雀天係咪比人減左攻速?

應該冇減
作者: a971815657    時間: 23-4-2017 17:53
已決定雀天
作者: jchiu312    時間: 8-5-2017 05:46
好好既分享!!!
作者: 馬友鹹魚    時間: 13-5-2017 15:45
比起其他3只天王我覺得虎天賣點係免疫部分負面狀態
作者: alantse99    時間: 15-5-2017 23:13
虎天
作者: 40659389    時間: 18-5-2017 12:22
感謝樓主熱心分享,thx
作者: tommylamkin    時間: 28-5-2017 12:18
高手
作者: siuhong23    時間: 28-5-2017 22:57
睇完樓主篇野 我決定玩玄天
作者: seasonr21    時間: 3-6-2017 01:35
虎天不能對空真係實用性差左D
作者: 東北之龍    時間: 7-6-2017 11:37
合龜天正D
作者: chunkitalan    時間: 29-6-2018 14:35
想收天王,龜天,pm
作者: jimmyli1991    時間: 27-7-2018 18:18
寫得好詳細
作者: fjkwok123    時間: 2-8-2018 18:40
好想試玩下隻龍天,唔知有生之年玩唔玩到呢..\
作者: Pong0001    時間: 7-8-2018 14:34
謝謝分析 很實用~
作者: okt06097    時間: 9-4-2019 23:36

作者: qe9510    時間: 25-5-2019 15:59
要改版了 求更新訊息
作者: MILK_B    時間: 6-6-2019 21:21
多謝分享!!!!!!!!!!!
作者: aaa9798    時間: 8-7-2019 11:53
感謝分享 謝謝~
作者: 奇藍    時間: 20-2-2020 23:05
感謝分享,可更新一下目前四天王的能力嗎?
本身合左隻虎天打王新係幾辛苦,想合多隻玩。
作者: akx362514    時間: 3-5-2020 11:57
看一看利弊還是決定玩虎天謝謝詳細解說
作者: ngtszwai2009    時間: 2-9-2020 19:19
好想玩玄天
作者: megano1314    時間: 11-12-2020 15:35
多謝~~~~
作者: 紅色地板    時間: 24-4-2021 01:36
感覺大大分享!!!

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://asgard.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2