查看: 37709|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 楓之谷一轉法師衝等方法

關閉 [複製鏈接]
給新手的一些提意(本人用過  很快30@@)

楓之谷一轉法師衝等方法

-----------------------------------------
楓之谷法師LV1~10嫩寶狩獵場

1~3級時在菇菇村東入口打受詛咒的小石球,雖然經驗值有1,不過小石球沒有攻擊能力,
完全沒有危險,還可順便收集任務道具-小石球石塊!
要是覺得速度太慢,那就前往嫩寶狩獵場打嫩寶!玩家或許會有疑問,為什麼要專攻嫩寶下手呢?
因為法師物理命中以及攻擊力都低,嫩寶移動速度不快,就算被碰到,也只失血1~5左右,
打起來輕鬆又愉快!
嫩寶雖然好K,不過法師天生血量少,建議還是要攜帶藥水在身上,在危急的時候才能持續戰力,
練到8級就可以去轉職了!
-----------------------------------------
楓之谷法師LV8~14大木林

因為法師LV8就能一轉,轉職後取得的一點技能點數,一定要投資再魔靈彈上,
之後就可以脫離用進距離武器戳怪物的悲傷命運了!魔靈彈LV1威力很弱,但是拿來對付嫩怪完全不成問題,
此時嫩寶,木妖大概是一發一隻!綠水靈大概2發一隻,趁怪物還沒靠近的時候,就可以用魔法把怪物解決,
沒MP的時候就找安全點休息,就算是掛在樓梯上,也能慢慢的回復MP!
大木林是5~6層的平台地形,主要怪物是綠水靈和木妖,偶而有些嫩寶出沒,地圖廣大,
互傳點又多,建議玩家以綠水靈為主要練功對象,清完一層怪物之後,舊曆用互傳點前往別層清怪!
但是要注意的是每層平台都有斜斜的樓梯連接,而魔法攻擊有角度限制的特性,往往怪物就在前方,
卻因為角度不對而打不到怪物,角色本身就受到怪物碰撞而損傷,這時候要往後退到平台,
就可以輕鬆打死怪物囉!
楓之谷法師LV14~20北部森林訓練場I、II

打膩綠水靈之後,可以到北部森林訓練場找綠菇菇的麻煩,整個北部森林訓練場多半是菇類怪物,如果玩家的裝備不夠齊全,大約3發一隻綠菇菇,刺菇菇更是4發以上才能打死,
因此劍玩家再綠水靈數量多的「北部森林訓練場I、II」打怪,等到18級之後,
再到綠菇菇比較多的「北部森林訓練場III、IV、V」練功!
這裡是眾多小平台的地形,戰鬥中突然被撞一下,有可能就掉到最下一層,
玩家還可以趁機練習跳上跳下的技術,搞不好之後跳忍耐任務時會輕鬆一點^^!建議玩家以小平台為單位,
清完一個平台的怪物時,在跳到下一個平台,從最上面往下清下去!又因為各個平台距離很近,
角度都在魔法攻擊的範圍內,玩家有機會站在上面就打到下一層的怪物,只要善用這個地形優勢,
就能大量減少HP藥水的消耗量,並且快速升級!
楓之谷法師LV21~25南部森林訓練場III、IV

南部森林訓練場的地形與怪物,和北部森林訓練場十分類似,唯一不同的就是玩家的人數,
因為魔法森林到北部森林訓練場路途稍微遙遠一點,走錯傳點還有可能誤闖風獨眼獸的地盤,
而南部森林訓練場距離魔法森林和弓箭手村頗近,又沒有危險的高等怪物,成為熱門的一轉沖等地圖!
這裡的地形也是眾多的破碎小平台,玩家可以善用平台與平台間的距離,輕鬆的站在安全點打怪!一般來說,地圖上中下各站1人,怪物重生的速度就會變快很多,如果熱門時段的玩家人數太多,
那還是找南部森林訓練場人比較少的地圖或者換個人少的頻道來練!
楓之谷法師LV26~30黑肥肥領土II

等級超過25之後,就是2轉前的準備期!不想花太多水錢的法師,可以先找黑斧木妖來打,
因為木妖們的防禦低,移動速度慢,玩家可以趁怪物還沒靠近就打死好幾隻,
岩石路II、III就有大量的黑斧木妖和少量的黑肥肥出沒!
水錢足夠,而且不怕戰鬥太刺激的玩家,
可以到黑肥肥領土II打黑肥肥!打一隻黑肥肥和打一隻黑斧木妖的效率差不多,
但是黑肥肥移動速度超快,還喜歡衝來衝去撞玩家,數量與重生速度也快,
因此玩家打怪的時候要很專心,一看到黑肥肥重生就要馬上打死他,沒MP或HP就趕緊灌水,
免得一不小心就變成墓碑喔~
〔個人意見〕
21Lv可以到墮落城市(既盗賊轉職地點)可玩pq〔pq既任務〕謎之聲(pq是解任務嗎?)
要4人一組(21LV-30LV)不限職業,升得也很快,但一個頻道只能入一組(要把握時機啦@@)
記住:要帶多點hp藥跟mp藥,因為最後有[超級綠水靈]

各位楓之谷朋友[請享受你的遊戲吧]

雷鬼宿宿[[yoyo_146]]

回復

21-30pq 最後果隻應該係叫超級綠水靈
回復 支持 反對

不是吧? 你點加架= =剛剛8lv轉完轉職一點魔靈彈..秒蝸牛??仲要一下一隻木妖..><
你指飄高果時-.-''? 好難bor...
菇菇村東入口邊度黎? 小石球? 未聽過...sor..
其他都不說了...這是說起容易做事覺難?
好似咩都易..你講到超快,1日30lv咁= =
最少點都講到1日20lv,唔知你點解咁勁>0<!!得閒pm你,你教教我..
回復 支持 反對

唔該晒  ming2014a  21LV-30LV果隻係叫[超級綠水靈]

我本人並不是1日就30Lv的(講起升30 想起都心酸[[yoyo_157]] )

我用左大約一星期先30的
如果令你有錯覺以為1日就30到
本人十分感到抱歉[[yoyo_148]]
回復 支持 反對

回復 4# 的帖子

唔緊要,唔關你事..我睇得快= =1星期算好啦,ok呀~
但你回應番我問的好嗎-.-''? 一下一隻蝸牛,一下一隻木妖><
剛轉職有咁勁? 仲兩下綠水...可以咩?
回復 支持 反對

可能關配點事
例如[全智]同[4智1幸]d魔攻都唔同

希望解答到你[[yoyo_165]]
回復 支持 反對

回復 6# 的帖子

哦,咁姐係跟裝都得? 你點做到呢個效果?
我唔得..要好多下先殺到...最少唔係1下..幾下,用左1/3條mpbar的用量先殺到
一點魔靈彈ja
回復 支持 反對

[可能]
唔該哂
篇野你自己打既 自己可以唔清楚

8lv秒木妖, 俾你全智你覺真係可以你講到'一發一隻' 咩?.?

菇菇村東入口 改板之後 已經冇左小石球
wow, 你知d史前既野再開貼分享?
係咪轉貼心照吧
仲學人後面寫住'雷鬼宿宿', 話你巧威威?

仲想死頂? 入link吧
http://blog.udn.com/zx71853208/1823064

下次睇好板規先好開貼啦小朋友
回復 支持 反對

原帖由 hkopenc483242 於 1-5-2008 23:09 發表
[可能]
唔該哂
篇野你自己打既 自己可以唔清楚

8lv秒木妖, 俾你全智你覺真係可以你講到'一發一隻' 咩?.?

菇菇村東入口 改板之後 已經冇左小石球
wow, 你知d史前既野再開貼分享?
係咪轉貼心照吧
仲學人後面 ...

wow人才玩踢爆 仲要用港男文:gd. . .
樓主又係既 8lv咁易就開隻人仔試試依篇野可唔可行嘛
8級既法師有咩可能秒到木頭=-=""
秒藍寶 紅寶都係一個問題. . .
難道. . .8級已經用緊沖左7張10%魔攻既棍/_\?
魔靈彈一級攻擊力又低又飄 秒下嫩寶都還可以. . .
即使係全智 也不可能秒木頭. . .別說一發一隻
連這個機會也沒有. . .
下次樓主真係要好好咁試清楚先轉啦-_-"
別誤人子弟嘛
回復 支持 反對

哈哈笑左
------------------
唉呢d史前練級方式,我都唔明點解一定要係大木林,篇篇法師都話係大木林,係弓手村打仲快啦,打到15lv就去打豬仔or打返菇<<--呢個階段唔洗2個鍾,其實我建議打菇,因為有機會秒,最多2下,2xlv未到25lv話咁快升好,想拎錢寶就去做pq,但hk少人加少頻,建議就繼續打怪,可以去打刺菇,再之後可以打火肥黑肥,我建議就去迷宮到打,因為黑肥有幻魔好q煩,打迷宮既豬唔洗煩,而且有黑木,斧妖順便打返d枯木樹液鑽石咁賺下錢。快既2日就可以搞掂30lv,慢既最多一星期。
回復 支持 反對