查看: 1637|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 求打字去字尾方法(20樂點)

20樂點
我想知點樣可以整走係sd打字d字尾.....要有教點做(最好有圖) 邊個答得最好?20點送比佢

最佳答案

查看完整內容

想要ge輸入法.(我用速成,所以就將雙併改為速成) 步驟1: 打開C:\WINDOWS\system32裡而有個file叫winsp.ime 步驟2:將winsp.ime個file先copy去另一處地方做一個backup.防止以後要用返雙併果時搵唔返個file. 步驟3:將C:\WINDOWS\system32裡而有個file叫quick.ime(呢個就係速成) 步驟4:將quick.ime個file先copy去另外一處地方,再將個file改名為winsp.ime 步驟5:將剛才已經改好名為winsp.ime的file copy返去C:\WINDOWS\system32裡面.(咁 ...

評分

參與人數 1樂點 -10 收起 理由
〝小趙﹏* -10 SD高達版塊版規:嚴禁會員以積分來求別人幫 ...

查看全部評分

回復

想要ge輸入法.(我用速成,所以就將雙併改為速成)

步驟1: 打開C:\WINDOWS\system32裡而有個file叫winsp.ime
步驟2:將winsp.ime個file先copy去另一處地方做一個backup.防止以後要用返雙併果時搵唔返個file.
步驟3:將C:\WINDOWS\system32裡而有個file叫quick.ime(呢個就係速成)
步驟4:將quick.ime個file先copy去另外一處地方,再將個file改名為winsp.ime
步驟5:將剛才已經改好名為winsp.ime的file copy返去C:\WINDOWS\system32裡面.(咁之後雙併就會變成速成)
步驟6:將你原先ge輸入法設定值新增一個"中文(PCR)-中文(簡體)-雙併"加入輸入法裡面.
步驟7:將你原先台灣中文輸入法速成移除.(呢個步驟可以做可以唔做.做左會好D,因為你雙併已經變左速成,咁你移除左原先速成就唔使轉輸入法)

之後開GAME就OK!!

我港服就已經試左得,因為我台服都係將佢原先設為注音改為速成.亦都冇問題.
陸服同台服輸入法分別只係一個用雙併同一個用注音為設定值.所以改法係一樣.

輸入法檔案英文對應表:
中文 (繁體) - 注音
phon.ime

日文輸入系統 (MS-IME2002)
imjp81.ime

韓文輸入系統 (IME 2000)
imekr61.ime

中文 (簡體) - 全拼
winpy.ime

中文 (繁體) - 倉頡
chajei.ime

中文 (簡體) - 雙拼
winsp.ime

中文 (繁體) - 速成
quick.ime

中文 (簡體) - 鄭碼
winzm.ime

中文 (繁體) - Big5 碼
winime.ime

中文 (繁體) - 行列
winar30.ime

中文 (簡體) - 內碼
wingb.ime

中文 (繁體) - 大易
dayi.ime

中文 (繁體) - Unicode
unicdime.ime

中文 (繁體) - 新注音
TINTLGNT.IME

中文 (繁體) - 新倉頡
CINTLGNT.IME

中文 (簡體) - 微軟拼音輸入法 3.0
pintlgnt.ime

中文 (繁體) - 英數
romanime.ime

如果你試左唔得唔係我問題,可能係你步驟出左錯.(VISTA同其他WINDOWS版本我唔知係唔係咁改.我用WINDOWS SP3)
不過就算唔得都唔緊要,雙併輸入法我諗會冇咩人會用.就算你真係要用,咁步驟2有個BACKUP FILE,你將佢COPY返去C:\WINDOWS\system32裡面就冇問題.
回復

推推推推......有冇人答架..........
回復

推推 樓下答吧 雖然20點唔多[[onion_31]]
回復

如果你唔係答既話唔該摺埋彈開一邊先.你想推既話.你推 3# 惡魔高達
回復

努力推上.....希望有人答喇................
回復

我點知呀~
回復

步驟1: 打開C:\WINDOWS\system32資料夾裡而有個檔案叫phon.ime
步驟2:將phon.ime個檔案先copy去另一處地方做一個backup.防止以後要用返雙併果時搵唔返個檔案.  
步驟3:將C:\WINDOWS\system32資料夾裡而有個檔案叫quick.ime(呢個就係速成)  
步驟4:將quick.ime個檔案改名為phon.ime擺入去   取代完成
步驟7:係控制台果度增加輸入法,中文(台灣)中文繁體-注音
步驟8:開game,打字時用中文(台灣)中文繁體-注音輸入法係裡面打速成

轉自兩X蚊壇
回復

步驟1: 打開C:\WINDOWS\system32資料夾裡而有個檔案叫phon.ime
步驟2:將phon.ime個檔案先copy去另一處地方做一個backup.防止以後要用返雙併果時搵唔返個檔案.  
步驟3:將C:\WINDOWS\system32資料夾裡而有個檔案叫qu ...
wl00341512 發表於 4-8-2009 17:46
等我試下.試完成功即比20樂點你
回復

8月11 官網話會處理速成字尾碼d問題= =
回復