查看: 16126|回復: 182
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] 詳細新手教學+影片示範 - 點射 by oscar123

之前拍片既時侯,有玩家問我係用手瞄定自瞄

我會答:兩樣都唔係

我用既係 點射

咩係點射? 就係手瞄同自瞄雙劍合壁,比單用手瞄或自瞄更實用

原理及用法:

單用自瞄既玩家,會發現到,禁實鎖定既清況下,你郁既時侯/敵人郁既時侯

會由綠色準心變成白色,開槍會miss左,同時你飛更個陣/敵人飛更個陣

會有瞬間中綠色準心,然後擦過敵人

單用手瞄既玩家,精神壓力會好大,而且難中

點射就係解決左呢兩樣既問題,係最簡單最實用既射擊方法

首先你要熟悉你用既機體射速,同埋理解按右鍵到綠色準心既所需時間

利用飛更/行路按鎖定那個瞬間,先按左鍵,然後快速按右鍵鎖定,就係個瞬間

你就會命中敵人,但係要岩方向

例如:

1.你企係地下,敵人飛更,你就要手瞄去佢既前後左右8個方向過少少

同埋因應你射速作出修正,先按左鍵,然後右鍵,就會中

2.你向左飛,敵人向右飛,你瞄去敵人再右邊既地方,點射就可以擊中

用呢招要有少少先讀能力,要知道佢既方向係邊,就好似上邊個行咁

可使用武器:

光槍,實彈,超視/倒地炮等等都用得,追蹤用甩彈,實彈要瞄遠少少

因為開槍後到命中所需時間較大

機體射速越慢,所瞄方向越遠/左右鍵連按速度越慢

補充街場用法:

點射可以配合街場走位黎射,就同平時玩既方法冇咩大分別

只不過係鎖定既方法唔同左,平時走位既時侯會有段時間由空中跌落地

點射可以利用埋果個機會,點射補多槍,而且死亡賽對射命中率增高不少

睇完上文讀者應該有少少明白,去片

如果精通到呢招既話,我建議配合d高射速既機體

例如:
自由,空戰突擊,金迷天,天意,全裝甲ZZ,托3等機體

強力推薦自由高達!

因為自由可以話係全game射速最快既機體

而且配合高射速高火力既光槍+實彈雙重輸出

無限飛開到後,識用點射既話,你飛更都可以百發百中

(但同時敵人識用點射既話都可以擊中你,可以蝦下新手既..)

完了..

唔回帖既話

今晚全家pat pat發炎,為左全家pat pat著想,看帖要回帖..

回左帖既話

haha,聖誕老人去你屋企幫你抽晒所有A/AR機,幸運扭蛋中s機

仲會送多10包12800點比你

而且香港小姐/香港先生冠軍上你屋企過夜!

如果天氣冬又咁快去左冬眠既話..就錯失良機lu

其實點射呢樣野頂你個肺一早有教過
你呢個都可以話係強化說明版黎既
╭叛逆﹏浩╯ 發表於 20-11-2009 22:13

其實佢已經放左ac..我繼承一下佢..同埋呢,我平時睇影片,例如好出名既ACE戰盟,同少少韓服玩家,佢地都有用到點射,但係香港玩家睇既時侯,就會問係手瞄定係自瞄,咁我直接開個帖解釋下

咁射太晒boots
〝小趙﹏* 發表於 20-11-2009 22:15

其實你打街場可以原地射既..但係因為渣古唔識郁..要配合下效果

經好友提醒

我玩多幾場後發現,原來點射左先同右先係冇咩大分別,效果差唔多

主要睇玩家鍾意邊樣,我個人就用開左鍵後右鍵

實戰示範:http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3795104&extra=page%3D1

評分

參與人數 2樂點 +30 收起 理由
五月霜 + 20 已加入攻略機評集
〝小趙﹏* + 10 原創內容

查看全部評分

回復

拍野個陣唔記得左原來熄左BGM -.-
回復 支持 反對

回下先a_a
回復 支持 反對

/_\ 銓哥哥~~~~ 冇人回阿=[ 嗚嗚~~ 多謝支持-v-
回復 支持 反對

命中率好高- -
我要學學樓主了-,-
回復 支持 反對

命中率好高- -
我要學學樓主了-,-
paulkan123 發表於 20-11-2009 22:06

隻渣古企係度當然易中,但係你打街場個陣你要諗下瞄邊度囉- -
回復 支持 反對

其實點射呢樣野頂你個肺一早有教過
你呢個都可以話係強化說明版黎既
回復 支持 反對

咁射太晒boots
回復 支持 反對

教得好好 吾錯吾錯
回復 支持 反對

咁射太晒boots
〝小趙﹏* 發表於 20-11-2009 22:15

打街場可以原地行路或者邊走位邊用
回復 支持 反對