打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] 廢人的廢SD高達Online攻略心得集(1/6更新)

如果早d有喱個心得集就好- -"
ttimecrisis4 發表於 7-4-2010 22:11

回復 支持 反對

辛苦曬樓主
回復 支持 反對

Push push!!!

評分

參與人數 1樂點 -10 收起 理由
wl00341512 -10 推帖

查看全部評分

回復 支持 反對

EX10
如何輕鬆刷EX10去抽夏亞和Zaku II指揮的圖
明天更新有機會出原作任,是刷EX10去抽夏亞和Zaku II指揮的圖的好時機,故分享一篇轉自遊戲戰紀的攻略文
EX10的角度來說, A機的精神 鐵臂EX一條命過這個任務不會死的。  
一般韓服是F91,不過我們台服沒有,所以我們只能用天使。 天使有光槍,機槍,還用zero系統,再好不過了。
EX10,我們用Val Varo(紅螃蟹)。  Val Varo有剪刀防禦,所以小zaku的機槍不怕,有鐵臂, 更多防禦,還沒有硬質,zaku來砍,可以直接返砍。  
這樣組合是1tank, 2 DPS, and 1 Off Tank.  精神+2天使+紅螃蟹。
第一關:14 Zaku
一開始因該可以看到小池塘。  精神一開始就要站在那個池塘的邊吸引火力。  別的機體需要站在後面。 2天使負責打zaku, 對好同時打同樣的機體,這樣速度會更快。  螃蟹呢,一邊幫打zaku,一邊保護天使。  精神沒有拉住的要靠你了。
第二關: 2 Zaku BOSS
一開始精神和螃蟹直接可以過去踩死zaku.  一邊退後,一邊射。  先把左邊的幹掉,讓電腦Gundam打另一個, 然後再集中火力把右邊的殺掉。 這些zaku,你怎麼砍都不會倒地的。  天使要是被盯上了,自動傳送或光速必殺來保命。
第三關: 4個建築
大家分工吧
第四關: 小zaku + 夏亞zaku
一開始,精神和螃蟹到前面吸引火力。  天使同時放光速必殺, 這樣zaku會bug.  打完后,夏亞會出現。  精神和螃蟹去踩,然後2個天使只用機槍,夏亞會bug。  隨便打吧。
第五關: 小zaku + 夏亞zaku
跟上面一樣,必殺卡怪,然後打到夏亞出現。  然後用機槍bug.  一開始最好不要去打夏亞旁邊的那個藍綠的zaku, 這樣他會直接去打電腦操作的Gundam.
注意:  要是你被盯上,馬上放必殺或傳送。  你只有一條命。  精神,不管怎麼樣。  都不能放必殺!!!
這樣,就順利的過任務了。  訣竅是集中火力額
別的組合是:
精神+3天使。
精神+2天使+阿普薩斯
精神+X 天使+ launcher Strike(炮強)X+Y=3
Bug夏亞技巧:
要是他一直跟著你射,不卡, 可以用這個方法來化解。  繞他圈然後射他。一邊繞,一邊射。

EX11

機體要求:boost﹑多彈﹑高防﹑包機
由於方法要用到重跳,必須boost重跳:飛起1-2次後揮刀一下,就可以再次飛起Round1開始後第一部分係打小怪,但玩家對劍技冇咩信心

就千萬唔好以劍相向,因為d渣古係mca能手,就算

係高手都唔能夠同眾多小怪玩啩?唔通真係一打十咩!?

出運輸機之後,就係重點啦!因為敵機攻擊力

高,所以再勁都唔好同佢拚,

正好,跳到艦背之後,佢d導彈係打你唔到,而且,地下d機都冇可能有能力上到呢,最危險嘅地方就係最安全,真係十分管用。Round2

比起(1)嘅小怪數目,(2)係相對比較多,而且仲有反格老虎,但係就多左NPC幫手,好好利用啦,炮灰都有炮
灰嘅價值。最好就係個個不明盤狀物中間或後邊打,減少被擊中次數,唔需要打曬D小怪出左一隻運輸機踩住佢虐殺左先啦啦!因為出左2隻佢地可以互相幫忙,互打背上嘅玩家,而另外要比較小心,佢去到邊界會頂你落地,但要記得!地下係地獄!!落左去唔死都冇半條命,所以佢入左界就有幾高飛幾高,再爆技加一下3武,剛好就出到呢,再踩住佢個頭虐殺即可

EX12
建議組合:4阿布,房主要卡
第1關:參考國服o既打法,用4阿布放80%血加疊羅漢,放曬血就卡.
之後其他關超易打,狂射會心就ok卡左後~格唔否倒地?
渣古=會
大魔=不會
老虎=不會
藍蟹=會
紅蟹=不會

EX13
to be continue...

EX14
to be continue...
回復 支持 反對

我開E個網都要LOW==...
回復 支持 反對

E個網係好野,好野係禁lag ga la!!
回復 支持 反對

回復 支持 反對

用這個方法過ex 9好像易d
sleepfreedom 發表於 19-4-2010 21:31

thx
回復 支持 反對

任務09第一關一定要打10隻強化xx的理由是?????
第2關又唔只17雙強化xxx
回復 支持 反對

Push Push!!!

評分

參與人數 1樂點 -10 收起 理由
wl00341512 -10 推帖

查看全部評分

回復 支持 反對