打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] ★【精】★ SD個人技巧教學 (含大量教學VIDEO) [小鹿教室]

幫忙推下, 這篇文對新手同老手都好有幫助:)
回復 支持 反對

港服開服前已玩台服滴路過
一直從未停玩
小弟相信自己滴經驗
MOVING COMBO ATTACK,簡稱MCA,是當時( ...
嘲笑 發表於 6-7-2011 13:39

既然閣下係老玩家更應該用你既果d經驗諗下,
MOVING ATTACK 都係有原因咁人地先會咁叫,睇個英文字既意思都可以知道..
COMBO ATTACK 如果閤下否定左MA ,姐係CA 同 CA2+1 都否定埋啦,不過呢2個亦都係確確實實存在既技術名.
我唔係質疑你既實力,不過我就老實講了,呢d名相信你係知道用每個字字首字母做成的,既然閣下知道MCA正解係MOVING COMBO ATTACK既話,我覺得應該知道點解你比既第2段片入面佢話果d叫mca,係因為d人誤會左MCA既C字係解Critical(會心).呢個根本同MA既方法係一樣的,所以叫MA係有佢既道理的.
如果係老玩家更應該諗下用呢d名既原因,而唔係單單睇教學片段信果d人.
最後我真係想閣下真係諗諗呢d咁簡單既英文佢本身既意思,謝謝
回復 支持 反對

梅花鹿
我係你fans  我至從睇完你既點射之後我覺得我自己既槍法好左好多~xd~
回復 支持 反對

既然閣下係老玩家更應該用你既果d經驗諗下,
MOVING ATTACK 都係有原因咁人地先會咁叫,睇個英文字既意思都 ...
AHc3912AH 發表於 6-7-2011 15:19

小弟我並無否定過「MA」此技術,小弟只是質疑其出處
亦不清楚為何閣下你會認為,如果小弟我否定「MA」的時候,同時亦把「CA」也否定
MOVING COMBO ATTACK此技術為國服傳出(?)
已沿用良久,國服,港服,台服通用名詞
據說「MCA」從2+1轉為現時刀場上的「MCA」
因為2+1已無法再使用(?)其中一種說法
而MOVING ATTACK,「MA」則出處不明
戰紀,漫貓,youtube也甚少有關資料
MOVING COMBO ATTACK
移動        連擊       攻擊
而MOVING ATTACK是
    移動       攻擊
兩者分別不大
由兩者出處,通用程度可分辨

開服沒多久MCA就被創作出來
當時的MCA為2+1
「係因為d人誤會左MCA既C字係解Critical(會心)」沒錯
流存到現在已把2+1除去
形成現在只使用刀的MCA
小弟亦從戰紀中找到於09年4月14日張貼的帖文
內容為MCA的使用方法
http://olgame.gamedb.com.tw/bbs/viewthread.php?tid=2062&extra=&page=1

還有附上影片只是作為參考之用
說明兩種MCA的用法
回復 支持 反對

小弟我並無否定過「MA」此技術,小弟只是質疑其出處
亦不清楚為何閣下你會認為,如果小弟我否定「MA」 ...
嘲笑 發表於 6-7-2011 16:11

其實台服既玩家對技術的名稱並不看重,戰紀的大大都只把繞背斬稱為mca,卻連一篇mca意思的出處的文章也找不到,可見mca並不是出於台服的,所以台服的例子在此其實並不相干.
我想mca亦是出於國服的吧.
但小弟並沒有在玩其他服.
所以只能靠常理說了.
CA 2+1 ,由1武和2武的交替使用,係原地砍敵人,收刀再開槍再甩刀,用意在於用槍追加傷害,直至敵人倒地.
MA 不解釋了.
把2者結合而成的這種,才是真正的MCA吧.
所以閣下說的,
MOVING COMBO ATTACK
移動        連擊       攻擊
MOVING ATTACK
    移動       攻擊
當中其實有著有否使用遠攻武器的分別.
為什麼MCA的[C]會被人們所忽略?
當時港服唔少既game 書都有提過mca係因為太易被反甩所以被玩家視為在實戰中不常使用的花式. 久而久之所以大部分玩家都只會把MA當成MCA而把2者混淆.我想是港服玩家大多都受tf的戰紀影響.才會對MA呢個名陌生.
可能小弟這無名玩家既說話冇咩說服力,不過梅花鹿大大講既野我諗都唔會唔可信掛.
同埋,我希望hkf既玩家可以知道MCA係代表要用埋槍既一種技術而唔係單單果d繞背斬.
所以我先會覺得MCA會變成而家呢個意思係有誤導成份的.
不過算了.再深究落去都冇咩意思了,
因為mca=繞背斬成為左大部份港服玩家既諗法.
不過我好希望令更多港服玩家知道呢種MCA本來既意思.
回復 支持 反對

其實台服既玩家對技術的名稱並不看重,戰紀的大大都只把繞背斬稱為mca,卻連一篇mca意思的出處的文章也找不 ...
AHc3912AH 發表於 6-7-2011 17:52

管他MCA還是MA
回復 支持 反對

thx唔該曬,你D片好有用
回復 支持 反對

不過,實戰有好多都冇用
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
一個小鹿
一個小六
一個正常
一個亂黎