打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機體討論] 黑蚊 (淺談 內容小 請見諒

回復 9# mclaren

可唔可以分享下
回復 支持 反對

黑蚊系。。。?
回復 支持 反對

回復 12# leon45678

http://www.olgame.tw/sds/robot_detail.php?id=22019&inq=-1&ip2=15

這就是黑蚊
回復 支持 反對

回復 10# fire1id

I SEE
我支持左你
回復 支持 反對

回復 13# machunman

THX,呢部都算幾好用既
回復 支持 反對

回復 11# machunman

黑蚊除左係少數有全彈型必殺嘅拳機外,仲要佢係B拳入面暫時唯一一部可以變形而變形後有射擊武器的機體

當然Ez8/美少女都算叫可以變形,但黑蚊同其他變形機唔同嘅地方係
變形後以飛行模式行動,

就如劍Z/劍ZZ/DELTA PLUS/拳Wing/主天使/K-Ball之類

能夠變形後變成飛行模式

特別的地方在於能夠空中以水平高度飛行和使用"緊急下降"

所以有的機體

當然以上大部份例子都是A級機體,

但如果要玩B-C房,而咁岩場地係宇宙或者水場,

加上黑蚊嘅氣量就已經在機體機性上佔盡上風

強大嘅機動性能就是低血量

而且1武把刀算叫短,所以用起上黎會有少少吃力,

不過如果以射擊為主,黑蚊真係一部好機..

回復 支持 反對

真係好少字 不過見你第一次寫 比個正皮你
回復 支持 反對

意見,有助新手學會點使用黑蚊
回復 支持 反對

回復  machunman

黑蚊除左係少數有全彈型必殺嘅拳機外,仲要佢係B拳入面暫時唯一一部可以變形而變形 ...
mclaren 發表於 16-7-2012 23:44

多謝指教
:handshake
樓上個簽名- -
回復 支持 反對

黑蚊速用適當的話,簡直比kb還要可怕。

黑蚊技能全開後基本有約12秒噴氣,技能卡累加後可達15秒,
不論回避,逃跑,就連刷槍都能輕鬆完成。
黑蚊與kb的用法可以說差很多,但又非常接近,
本人是射擊流玩家,
刀子除了格衝外根本不會用上,所以基本上只會用到2武後R1武。
與磁軌炮特性一樣,爆風大,彈速快,在水平對射及空對地也比大部份實彈機佔優,
唯獨傷害雞肋,就算技能全開也不要以為可以輕輕鬆鬆放幾個2武就吃掉一台,
天生脆皮+欠扁屬性,打中線不給力,前線馬上領便當,
要配合有高低差的地型才能效揮蚊子"看到你又打不到"的可惡之處。

至於範圍大.... sp技什麼全部無視吧,不是近戰流的話,集sp比一般b拳還要慢。
還有,1武刀子其實很短,所以如果沒信心,不要用格衝衝太多,盡可能貼過去砍,
大約這樣
回復 支持 反對