查看: 11544|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 正字刑警之 特裝部件譯名~~ 埋黎睇埋黎插

各位朋友仔 有冇發現sd之中既用詞 除左機體譯名有謬誤 連介面既術語都出現怪雞字眼呢
雙人組隊果d算係最離譜既一種 而我的信息果類亦都係好唔貼切既用詞
今次我想比d意見既 係g改更新既「特裝部件」

特裝部件既意義上係模擬戰場上軍人對自己座機既各種特裝 特化 適應自己既駕駛習慣或者戰場環境
咁樣可以強化自己長處 同時捨棄冇需要既能力
此舉既例子有 06s型渣古 放棄各種輔助儀器 從而加裝多d推進器 機動力提升有30%咁高
呢種情況 叫特裝 的確貼切過強化
所以應該用「特裝」呢個詞

至於「部件」 自細聽開都係用「組件」黎稱呼機械改裝既大型零件
個人喜好 係用番「組件」呢個叫法 好少聽人講部件 都唔知係香港不嬲叫開組件 定係我孤陋寡聞 唔知好多香港人用部件一詞

所以夾埋 我既建議係「特裝組件」

此po已完? 重有各種分類

首先我想請gm將d敢達改番做高達 馬達改番做摩打
個別組件名既問題大概就係咁多

我想講講d大類

首先 對於咩咩型組件 我有另一個建議 可以叫咩咩系組件
不過呢樣野差唔多 請大家比下意見

射擊型
格鬥型
支援型
基本上都係咁 唔叫射擊唔通叫炮手咩

裝甲型
可以考慮下防禦型 防守型

重武裝型 可以考慮下重裝型(減咁個字 字數同其他一樣 整齊d)

突擊型
要唔要進擊型

其實最篤眼既係
強襲型
我記得第一次接觸強襲一詞係大陸字幕組譯突擊高達
強襲 用廣東話講出黎真係冇人聽得明 FAIL
好心你地... 人地係Ambush...
個人喜好「特攻型」(神風式) 或者「強攻型」

各位留步係度吹下水丫
辛苦哂各位睇d咁傷眼既膠文

-----------------21-9-2013-------------------

係度多謝15樓雷神大
標題改左

我想回應番覺得上文所講既野係小事既人

幾年前 我有fd傾計 講緊玩sd既事
當我聽到佢地用「刷經」「刷g」等術語既時候 就意識到奶野喇
原來online game入面既內容咁有影響力
所以作為一個online game 內涵真係唔可以忽視
當然 香港既「刷」 係用「洗」呢個字
因為sd比人hea做 連玩家都跟左大陸風
之後我講左一大堆機體譯名既問題 比人插到衡
因為當時年少 語無論次
話說我好記得講過FAZZ高達要改名做全裝甲型ZZ高達
其實原因有如飛翼高達零式同WZC既分別
接近d既例子有決鬥AS同決鬥高火力推進型

其實 消費問題 server問題 同呢種介面問題
我覺得server行頭 因為係最基本需要既功能
之後就係介面設計 商品其實好講究包裝
到最後消費問題其實都係睇玩家本身覺得值唔值 但唔屬於商品本質既範疇

想講既大致係咁樣 多謝大家 我希望遲d有機會製作一個用詞謬誤表 以作參考

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
藤星 + 1 兩年前一早想講

查看全部評分

回復

我真係諗唔到點覆你...只好俾個支持
回復 支持 反對

我真係諗唔到點覆你...只好俾個支持
雷臣 發表於 18-9-2013 15:36

同你一樣
回復 支持 反對

同你一樣
oO哈哈Oo 發表於 18-9-2013 16:19

樓主打字都要時間既,,又唔係冇point, 不過冇乜人注意呢d....

所以按了下支持
回復 支持 反對

索性將強襲型改成速度型好過
起初仲以為強襲型玩加攻
回復 支持 反對

索性將強襲型改成速度型好過
起初仲以為強襲型玩加攻
199xabc 發表於 18-9-2013 16:23

其實某幾個有加攻
我覺得似神風式突襲 快到避無可避
都係特攻聽落最型 哈哈
回復 支持 反對

名稱嘛~~跟武器、任務說明、道具說明等等....

港服特色...就是亂寫~~~

如果你認真的話, 就會有 打手 出來 貼五毛貼啦

回復 支持 反對

既然你自己都話係膠po黎,
咁我都唔介意留下神聖既負皮比你

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
between + 1 神聖BRAVO

查看全部評分

回復 支持 反對

既然你自己都話係膠po黎,
咁我都唔介意留下神聖既負皮比你
菠蘿君 發表於 18-9-2013 17:20

自嘲識唔識?
我講你就信你自己冇判斷能力?
你又唔係覺得我講錯 憑咩比負皮?
至少講講我錯邊 禮貌識唔識?
回復 支持 反對

回復 9# freedom040542

我講你就信你自己冇判斷能力?

完完整整咁還番成句野比你
你憑咩唔比我比負皮?
仲要咁既態度,禮貌識唔識?
回復 支持 反對