查看: 1820|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] [士級實力] 便宜易練支援機 - 高達MK3

注意, 本片是使用近距離動視角解像度比較低,720 和1080 分別不大請按照用家需求自行調節

機體資訊 - Lv 11 強2 機動型
部件 - 2lv 中距離, 3lv機動 (近戰玩家可考慮用刀圍代替)

簡單說,這台機體練高等是沒用的

這機體....平凡中帶驚喜,1武在加大刀圍後有斬天斬地斬左右的神奇判定,
在中近距離是本機最有價值的位置,基於雙防禦技能,有助它活躍於前線,除非碰上有技能無效化的刀機,
否則就算有失誤被拳機摸過十刀八刀也能保證你活下來丟個大絕再升天。

機體小知識 -
3武在衝刺射擊時有持續衝刺效果,跟br wing一樣,能命中正頭頂的敵方 (能倒後射)
2武在著地一刻開槍的話槍頭會貼在地面上開槍,對水平敵方開槍會判定為射地板
1武是不能夠斬中正下的敵方的,落在別人頭頂時別裝帥甩刀,會害死自己的。
這台機體必殺判定是只有正面90度範圍(普通牙籤判定) ,並非刀圍的135度 (即單持斬艦刀範圍)
這機體經常被人無視掉,偷背神機
回復

其實要抽部野都唔便,部野要成萬四抽一次,我果時都抽成六,七次先中,不過支二武又夠攻,三武又順手,不過我覺得二武都仲係慢左少少,而且部野夠硬,上s機場都可以應付到
回復 支持 反對

其實要抽部野都唔便,部野要成萬四抽一次,我果時都抽成六,七次先中,不過支二武又夠攻,三武又順手,不過我覺得 ...
peter**er2013 發表於 26-5-2014 02:53

S場就免了,始終論武裝對面一堆防光,論格鬥刀速刀圍輸不少,
至於萬四嘛....起碼比無了期自定義便宜 ~_~
回復 支持 反對

咁對比自定當然便,
我既意思係部機既硬度夠上,單論武裝既話,其實只有少數又快又高速兼高攻但多數少血既拳機夠打,一係實彈機,但本身專用實彈機既S機己經少,再加上好不幸地,而家幾部機既對射能力仲未夠防光射,咁所以而家主要都係一堆防光互打。
其實我覺得部野把刀無大問題,係第二斬第三刀會慢左少少,同斬第三刀時停頓時間長;反而係技2武唔夠人射
回復 支持 反對

機戰BGM?
回復 支持 反對

上鏡了...
可惜呢場我0經 Q_Q
回復 支持 反對

機戰BGM?
o19042 發表於 26-5-2014 15:17

拉米婭主題曲...叫什麼忘著了- -
回復 支持 反對

拉米婭主題曲...叫什麼忘著了- -
斯帝 發表於 26-5-2014 21:11

果然...OG在GBA上只玩到十幾話,因為SAVE問題....
回復 支持 反對

果然...OG在GBA上只玩到十幾話,因為SAVE問題....
o19042 發表於 26-5-2014 21:23

去挑戰PSP版機戰A,那才是真正的惡夢 ~_~
回復 支持 反對

去挑戰PSP版機戰A,那才是真正的惡夢 ~_~
斯帝 發表於 26-5-2014 21:51

有...去到1X關已放棄,btw gba已經夠難, PSP重製仲難?
回復 支持 反對