查看: 2542|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

【原創】對抗模式小小心得

關閉 [複製鏈接]

玩左L4D都一段日子.都有5少感觸
其中對抗模式令我又愛又恨
因為做感染者.可以睇到生還者點比我折磨[[onion_53]]
但相反.做生還者令我步步為營[[onion_65]] 有昤更比感染者SM而死[[onion_41]]

不過玩左甘耐.都研究5少對策[[onion_48]]

首先講下做感染者先.
boomer:
好用度****(最高5*)
係拿分高手.當噴中玩家都時候.你可以企埋一角 等d分數不斷上升[[onion_39]]
多數企埋d角位,或者從後偷襲都算不錯既戰略.(有d傻仔5識托開先射, 搞到自己奶晒野[[onion_73]] )
最好係d空曠既地方.等d喪屍四方8面甘黎.甘d分數就...[[onion_60]]

smoker:
好用度***
令隊伍拆散之一既感染者~
我都覺佢幾廢下,就算捉住玩家 只要托開被捉玩家或用槍射佢.都輕易破解
不過. 等到大暴走喪屍個陣.再拖走佢. 威力都不弱少[[onion_62]]
企位就 不容易被玩家發現.而可以輕易拖走玩家的地方就可

hunter
好用度**
唉.就算改左版.威力都亦然很弱少........[[onion_59]]
又是常做的感染者.
想拿分高.是很難得事....
企位(忽略吧)沒有一個位置是利於他. 等待機會啦[[onion_44]]

tank
好用度*****
是一個令生還者可全滅的感染者.
威力不錯,令生還者分散攻擊.造成混亂,從而給其他感染者拿分的機會.
打到生還者不能行動便可.剩下的手尾交給其他感染者~
企位(如果可選擇的話)建議企係可掉的大型物品的地方
飛車飛櫃. 任對方拿什麼槍都乖乖倒下來[[onion_51]]

做感染者的一群.最佳攻擊時候係tank 喪屍大暴走,
畢竟這是一隻講求團隊合作game,單人匹馬係沒有用處的....

到了生還者,
睇左甘多字都辛苦啦,
生還者就不用多說.送四字就夠,形影不離 (除tank之外)
自己領悟啦[[onion_64]]

最後
有興趣同我一齊玩l4d
可以加我名 ryan1213
戰役同對抗都可
回復

smoker唔易比人發現我唔係咁同意[[onion_56]]

smoker成日發d煙出黎好易比人睇到...

仲有hunter其實唔錯嫁

練得多高撲扣25幾爽[[onion_57]]

再唔係抽下水一下都有10血[[onion_48]]
回復 支持 反對

完全唔覺得hunter冇用囉- .-"....
對抗入面,冇左hunter真係唔得!!
當兩個人做hunter,已經好足夠..
另外1隻smoker,1隻boomer,2隻hunter
合作得好,簡直係屈機...
你自己知smoker同boomer最好就痴埋一齊,合作下
但係hunter既用處係,可以單獨殺人又得,配合boomer又得,配合smoker都得...
無有利位置呢點,就係睇個人技術,其實平時企係d高位度,仲唔算係有利嗎?!
老遠一下飛撲就25血,又唔需要睇d咩位
基本上我玩親感染耆都鍾意玩hunter多d...係就係易死,但係撲中果下d人散開,boomer同smoker做野係好好用的!!
另外佢移動速度都算快呀!改版後強姦速度明顯快左好多,smoker拉完,交俾hunter,係超快可以ko一個人
如果單靠smoker拉住黎打,有排先死啦= ="....等d人入完安全室再出黎救佢都仲得...."""(汗)
冇野做既smoker可以有空檔拉第個人
對住d兩個兩個行既team,更加爽!兩隻hunter,一人撲一條友,都不知幾過癮- -"...
你自己諗下個人俾hunter遠撲幾多下就紅哂血= =??......幾下就紅哂啦...

maybe我個人唔多鍾意smoker...拉人唔係咩問題..只係俾人發現後果8成機會死硬-.-"...
俾人右鍵打甩條利...你自己都仲行唔到2秒倒...2秒食左幾多粒子彈呢??...(謎??)
一係就對住你尻射- -!!!hunter被發現後果1:被圍住射死.....被發現後果2:推開你,果陣單靠就咁跑..- -都基本上有6成機會跑得甩...- -''....跑遠少少飛走左啦...等第2次機會再撲過= =!!!
回復 支持 反對

完全唔覺得hunter冇用囉- .-"....
對抗入面,冇左hunter真係唔得!!
當兩個人做hunter,已經好足夠..
另外1隻smoker,1隻boomer,2隻hunter
合作得好,簡直係屈機...
你自己知smoker同boomer最好就痴埋一齊,合作下
但係hun ...
kennedy852 發表於 21-1-2009 03:21

我都無話佢無用[[onion_44]]
不過要等機會.
你都識講smoker拉走佢.再等hunter擒佢~
呢個5係要機會咩[[onion_47]]

不過我認同 如果4隻感染者 一齊出擊
係有好強既效果.[[onion_48]]
回復 支持 反對

好[[onion_72]]

評分

參與人數 1樂點 -3 收起 理由
yathsing -3 不夠字

查看全部評分

回復 支持 反對

hunter先好用阿-.-
佢係高處跌落黎打倖存者會另外扣多幾血至十幾血,比火燒打倖存者既血會多d
boomer都係好用 不過佢叫既聲好嚮 好易比人發現
smoker 我覺得最好用
對d唔團結既人好有用
等d人走散哂 睇實一條友 之後拉佢個黎,d人都唔知咁就條友死左
回復 支持 反對

我最鐘意玩hunter =D
成日都20-25damage =]
回復 支持 反對

正啊等我依家試下先
回復 支持 反對

我唔同意你話hunter得兩粒星
Hunter單殺同追殺最強,d人諗住走既時候(由其是行最快果個,d隊友又唔多理佢果d)
你用hunter就飛埋佢姦佢,叫埋Boomer噴野落佢到
,你再搵多兩隻喪屍隊友打其餘果3個隊友,搞點-_-
回復 支持 反對

hunter 彈牆捉人  可以話避子彈玩哂
等機會?完全唔洗
你單用彈牆  都可以自己1個撲死人
回復 支持 反對